arrow_upward

Sådan inviterer du dine gæster

Når du skal afholde en fest og få sendt indbydelser ud, kan invitationernes form variere alt efter, om det er et bryllup, barnedåb eller et andet festligt arrangement, det handler om.

Det kommer også an på, hvilken stil og udtryk du vil have, at dine invitationer skal udstråle. Vi har samlet en række råd, der kan være nyttige, når du skal finde frem til den helt indbydelse til din fest.

Sæt kryds i kalenderen

Når I har besluttet jer for en dato for jeres fest, bør I hurtigst muligt få ’reserveret’ jeres gæster, så de ikke laver andre planer på jeres festdag.

I kan med rette sende et ”Sæt kryds i kalenderen kort”, som stammer fra det amerikanske fænomen: Save the date, STD.
Det fungerer som en slags før-invitation, hvor man ikke behøver at angive informationer som tid og sted. Det handler blot om at fortælle, at man holder fx bryllup denne dag, og at I håber, at de vil reservere dagen.

Det er dog mest anvendt til større arrangementer såsom til bryllupper eller konfirmationer.
Ved et ”Sæt kryds i kalenderen kort” kan I lade kreativiteten folde sig ud. Det behøver nemlig ikke være lige så formelt som selve invitationen.
I kan fx sende en køleskabsmagnet, indgraveret chokolade eller blot et fint kort.

Vi har samlet en række kort til inspiration på Pinterest: https://www.pinterest.dk/selskabslokaler/invitationer/

Her kan du lave dit personlige kort samt kalender-magneter: Lav din egen indbydelse

Hvor skal invitationerne laves?

Det er altid rigtigt svært at være kreativ med sine invitationer, især hvis man aldrig har prøvet at lege med photoshop eller andre relevente billedredigeringsprogrammer.

Mange vælger derfor at få professionelle til at lave deres invitationer, så den springer i øjnene på gæasterne, samt bliver et produkt som jeres gæster med glæde kan hænge op på køleskabet, i perioden op til jeres fest.

Hvis du er en af dem der har svært ved selv at få lavet en flot invitation, der fortæller præcis hvad du ønsker om din fest, så kan du gå in på invitationer-til-fest.dk, hvor du kan finde den helt rigtige invitation og bestille den færdig og printet, klar til at sende ud til dine gæster.

På den måde kan du få både flotte og billige invitationer, der er skræddersyet til din fest og det budskab du ønsker dine gæster skal have.

Det kan indbydelsen indeholde

Ud over basis informationer er det vigtigt at informere, hvem du præcis inviterer. Det er vigtigt at angive klart og tydeligt, om børn og kærester også er inviteret med.

Husk også at afrunde din invitation med passende tidspunkt for, hvornår du senest ønsker svar.
Vi har samlet en række tjekpunkter, som din indbydelse bør indeholde:

Invitationer og indbydelser lægger fundamentet

Når I skal holde en fest er det selvfølgelig vigtigt at I får dette kommunikeret ud til jeres gæster, både så de kan sætte kryds i kalenderen og holde dagen åben, men også så de ved hvad der kommer til at ske.

Holder I et bryllup er dagsordnen ofte sat på forhånd, men det er i jeres invitationer i har mulighed for at sætte dagsordnen, især hvis den er anderledes end det der er forventetet af jeres gæster.

Jeres indbydelser må samtidig gerne være flotte og ikke mindst indbydende, så jeres gæster har lyst til at hænge den på køleskabet og se frem til jeres store dag.

Simpelt eller nuanceret?

Du kan vælge at holde din invitation simpel og kun angive basis informationerne. På den måde sikrer du, at den ikke virker rodet og uoverskuelig.

Du kan blandt andet vælge at vedlægge din ønskeseddel i konvolutten. At skrive ønskeseddel er ikke uhøfligt - når blot du husker at medtage gaveidéer i flere prislag, men anses tværtimod som oftest for at være en stor hjælp til dine gæster.

Du kan også sætte det op visuelt, så den ikke bliver lang og teksttung, men i stedet spændende.

Invitationens visuelle udtryk

Den invitation I sender ud, bør gerne afspejle jeres fests stil og tema. Den agerer som en smagsprøve for jeres gæster, og ud fra den, danner de sig et billede af, hvad de kan forvente sig af jeres fest.

I bør derfor tænke over, hvordan jeres indbydelse kan hænge sammen med den fest, I planlægger. Skal jeres indbydelse være formel, eller skal den hellere være personlig og måske endda sjov? Det visuelle udtryk I vælger, bør også gå i tråd med festens visuelle udtryk.

Holder I jeres fest i røde nuancer, kan I dermed med fordel vælge de samme farver i invitationen. Det giver et sammenhængende udtryk og virker mere gennemført. Holder I dermed en temafest, bør det klar skinne igennem i indbydelsen. Hvis I fx holder en Hawaii fest, kan I i indbydelsen bede gæsterne om at være klædt ud til temaet eller blot medbringe en Hawaii-krans.

Sjove indbydelser

Der er mange måder at lave indbydelser på, men en af de bedste måder, er ved at lave en sjov indbydelse der fanger jeres personlighed.

En hvis indbydelse i et word dokument er ofte lidt kedelig og intet sigende, men hvis duu kan fange essensen af jeres personlighed i indbydelsen, så bliver den både sjov og persopnlig og ikke mindst noget som jeres gæster vil tale om.

Hvis I fx. godt kan lide at springe i faldskærm, så kan i tage et spring med en fotograf der tager et billede af jer der holder en tavle med info på.

Elsker i at dykke, så vil en invitation fra under vandet være en fed idé, hvor der er mange muligheder med svømmehaller, havet eller en lokal sø.

Er i mere typerne der kan lide det knap så aktive og blot elsker at gå i biografen, så få taget et billede af jer foran det store hvide lærred og sæt invitationen ind på skærmen.

Hvis i er dygtige til photoshop, så er der ingen grænser for det kreative udtryk i kan sætte for jeres invitation.

Det er kun fantasien der sætter grænser for kreativiteten.

Emma Gad invitation

Du kender helt sikkert til Emma Gad, der jo har sat retningslinjerne for takt og tone. Emma Gad havde et langt afsnit i sin bog om takt og tone, der hedder "Selskabslivet"

Her fortæller hun at det er vigtigt at invitere "de mindre opmundrende" altså dem der måske kan klacificeres som lidt kedelige, fordi de trænger mest til at blive inviteret til fest.

Hvorimod de "Luftige elementer" der er de festglade, ikke trænger til det i samme grad. Det er dog vigigt at blande de to elementer sammen, så "middagsselskabet" bliver  en fordel for alle inviterede parter.

Hvornår I bør sende invitationer ud

Det er altid en god idé at sende invitationer ud i rigtig god tid. Det kræver dog, at I har ting som lokale og kirke på plads inden da. Det kræver også, at I har styr på, hvilken en slags fest I holder. Holder I for eksempel en tema-fest, er det noget, I skal have med i invitationen, så den kan agere som en lille teaser.

Vores råd er, at du sender indbydelser ud 3-5 måneder før, hvis du holder store arrangementer såsom bryllup, konfirmation eller rund fødselsdag. Har du sendt ”Sæt kryds i kalenderen kort” ud, kan du vente lidt, da du ved, at dine gæster har sat kryds i kalenderen. Ved mindre fester som fødselsdag, svendegilde m.m. anbefaler vi, at du sender indbydelser ud cirka 2-3 måneder før din fest.

Når I har fundet ud af, hvornår I vil sende jeres indbydelser ud, skal I tage stilling til, om I vil sende dem ud personligt eller med posten. Vi anbefaler, at I sender dem ud med posten, da der er nok opgaver at varetage i forvejen. Ved I dog, at I ser nogle af gæsterne i den nærmere fremtid, kan I vente og give deres invitation personligt.

Og du kan leje festlokaler ved at følge nedenstående links:

Festlokaler i København

Festlokaler i Aalborg

Festlokaler i Århus

Festlokaler i Odense

Festlokaler i Valby

Du kan også se alle ledige lokaler til leje på Lokalebasen.