Sådan inviterer du dine gæster

Save the date


Når du skal afholde en fest og få sendt indbydelser ud, kan invitationernes form variere alt efter, om det er et bryllup, barnedåb eller et andet festligt arrangement, det handler om. Det kommer også an på, hvilken stil og udtryk du vil have, at dine invitationer skal udstråle. Vi har samlet en række råd, der kan være nyttige, når du skal finde frem til den helt indbydelse til din fest.

Sæt kryds i kalenderen

Når I har besluttet jer for en dato for jeres fest, bør I hurtigst muligt få ’reserveret’ jeres gæster, så de ikke laver andre planer på jeres festdag. I kan med rette sende et ”Sæt kryds i kalenderen kort”, som stammer fra det amerikanske fænomen: Save the date, STD.
Det fungerer som en slags før-invitation, hvor man ikke behøver at angive informationer som tid og sted. Det handler blot om at fortælle, at man holder fx bryllup denne dag, og at I håber, at de vil reservere dagen. Det er dog mest anvendt til større arrangementer såsom til bryllupper eller konfirmationer.

Ved et ”Sæt kryds i kalenderen kort” kan I lade kreativiteten folde sig ud. Det behøver nemlig ikke være lige så formelt som selve invitationen. I kan fx sende en køleskabsmagnet, indgraveret chokolade eller blot et fint kort.


Vi har samlet en række kort til inspiration på Pinterest: Inspiration til indbydelser

Her kan du lave dit personlige kort samt kalender-magneter: Lav din egen indbydelse


Det kan indbydelsen indeholde

Ud over basis informationer er det vigtigt at informere, hvem du præcis inviterer. Det er vigtigt at angive klart og tydeligt, om børn og kærester også er inviteret med. Husk også at afrunde din invitation med passende tidspunkt for, hvornår du senest ønsker svar.


Vi har samlet en række tjekpunkter, som din indbydelse bør indeholde:


Simpelt eller nuanceret?

Du kan vælge at holde din invitation simpel og kun angive basis informationerne. På den måde sikrer du, at den ikke virker rodet og uoverskuelig. Du kan blandt andet vælge at vedlægge din ønskeseddel i konvolutten. At skrive ønskeseddel er ikke uhøfligt - når blot du husker at medtage gaveidéer i flere prislag, men anses tværtimod som oftest for at være en stor hjælp til dine gæster.

Du kan også sætte det op visuelt, så den ikke bliver lang og teksttung, men i stedet spændende.


Invitationens visuelle udtryk

Den invitation I sender ud, bør gerne afspejle jeres fests stil og tema. Den agerer som en smagsprøve for jeres gæster, og ud fra den, danner de sig et billede af, hvad de kan forvente sig af jeres fest.

I bør derfor tænke over, hvordan jeres indbydelse kan hænge sammen med den fest, I planlægger. Skal jeres indbydelse være formel, eller skal den hellere være personlig og måske endda sjov? Det visuelle udtryk I vælger, bør også gå i tråd med festens visuelle udtryk.

Holder I jeres fest i røde nuancer, kan I dermed med fordel vælge de samme farver i invitationen. Det giver et sammenhængende udtryk og virker mere gennemført. Holder I dermed en temafest, bør det klar skinne igennem i indbydelsen. Hvis I fx holder en Hawaii fest, kan I i indbydelsen bede gæsterne om at være klædt ud til temaet eller blot medbringe en Hawaii-krans.


Hvornår I bør sende invitationer ud

Det er altid en god idé at sende invitationer ud i rigtig god tid. Det kræver dog, at I har ting som lokale og kirke på plads inden da. Det kræver også, at I har styr på, hvilken en slags fest I holder. Holder I for eksempel en tema-fest, er det noget, I skal have med i invitationen, så den kan agere som en lille teaser.

Vores råd er, at du sender indbydelser ud 3-5 måneder før, hvis du holder store arrangementer såsom bryllup, konfirmation eller rund fødselsdag. Har du sendt ”Sæt kryds i kalenderen kort” ud, kan du vente lidt, da du ved, at dine gæster har sat kryds i kalenderen. Ved mindre fester som fødselsdag, svendegilde m.m. anbefaler vi, at du sender indbydelser ud cirka 2-3 måneder før din fest.

Når I har fundet ud af, hvornår I vil sende jeres indbydelser ud, skal I tage stilling til, om I vil sende dem ud personligt eller med posten. Vi anbefaler, at I sender dem ud med posten, da der er nok opgaver at varetage i forvejen. Ved I dog, at I ser nogle af gæsterne i den nærmere fremtid, kan I vente og give deres invitation personligt.