Sådan dækker du dit festbord

Saadan daekker du dit festbord

Dit store festmåltid vil blive endnu festligere, hvis du forstår og formår kunsten at komponere et festbord og en borddækning, der kan matche og honorere dine skyhøje ambitioner om at overraske dine gæster med "årtiets festbrag".

Der ligger utroligt meget æstetik i at dække et flot bord, der både har alle de rette elementer, emn som også kan imponere dine gæster og sætte et aftryk i, hvorvidt det var en smuk fest de var til.

Selskabslokaler.dk har her lavet en liste med de 10 vigtigste detaljer, der kan give dit festbord, den helt rigtige stemning.

Vores liste:

Bordopstilling

Tænk over hvordan du stiller dine borde op, så det giver mening for den fest du skal holde. Er der tale om en formel fest eller noget uformelt hvor folk skal stå op og spise snacks frem for en stor middag?

Tænk over bordopstillingen i forhold til:

Bordplanen

Få din bordplan på plads i tide, så du kan koncentrere dig om festens øvrige detaljer. Her har du mulighed for at få indflydelse på hvilke mennesker der får lov til at møde og lære hinanden at kende.

Skal du fx. have et bord hvor festens singler sidder, eller skal moster Ota sidde med faster Else? Bordplanen er med til at sætte stemningen til festen, samt dirrigere snakken.

Det er ofte engod idé at blande folk rundt, så de lærer nogle nye mennesker at kende, især hvis der er gæster med fra flere familier, som ved et bryllup.

Festtema

Hvis du har valgt et tema for din fest, bør du afspejle det i borddækning og bordpynt.

Der er rigtig mange sjove temaer man kan lave til sin fest, uanset om det er et bryllup, en fødselsdag eller andet. Det giver din fest et frisk pust og lægger op til at dine gæster har det ekstra sjovt.

Du kan læse vores ultimative guide til valg af tema til din temafest her

Opdækningen

Gaflen til venstre

Gaflen lægges til venstre for tallerkenen, kniv og suppeske til højre med skeen yderst.

Køb nye gafler her

Dessertbestikket

Oven over tallerkenen skal kagegaflens skaft vende til venstre, skeens skaft til højre.

Glasrækken

Vandglasset sættes ud for knivspidsen, og vinglassene i den orden, efter hvornår vinen skal drikkes.

Find flotte nye glas her

God bordplads

Fuld festlig opdækning kræver god bordplads, så beregn mindst 60 cm til hver kuvert.

Serviettens plads

Servietten kan lægges smukt foldet på tallerkenen eller på brødtallerkenen til venstre.

Find flotte dækkeservietter her

Servering

Sådan serveres der

Færdige anretninger serveres for gæsten fra højre, retter fra fade serveres fra venstre.

Sådan bæres der ud

Festens drikkevarer skænkes fra højre - brugte tallerkener og bestik fjernes fra højre.

Hvor meget skal du selv vide?

Uanset om du holder festen i et selskabslokale ude i byen, med servering, hvor det må formodes at steddet har styr på ovenstående, eller om du vælger at servere og holde selskabet selv, så er ovenstående liste en god regel over hvordan man skal behandle sit bord og sine gæster når man har dem til fest.

Vi kender nok alle Emma Gad og hendes regler for alm. pli og etikette, disse regler er især gode at følge, når man dækker bordet, i forhold til opstilling, samt når man sidder ved bordet, så man ved hvilken gaffel man skaal bruge først, hvordan man skal sidde og opføre sig.

Vi håber denne lille guide, har hjulpet dig godt på vej med opdækningen tl din fest, så du kan få en god aften med dem der betyder noget for dig.