Sådan holder du den gode festtale
Din store fest kræver en velformuleret festtale med dine personlige budskaber og pointer. Sjov eller underfundig, underholdende, intens, alvorsfuld, følelsesladet eller andet - men først som sidst skal din tale være velforberedt og personlig. De fleste af os har brug for at forberede samt øve os på de budskaber, som vi gerne vil formulere ved festbordet. Selskabslokaler.dk giver dig her tips til, hvordan du former og holder en veldisponeret festtale, der kan gøre indtryk på dine forventningsfulde gæster.
Talens hovedperson
Til at starte med skal du have i mente, at festtalen skal dreje sig om din hovedperson – og ikke dig. Talens hovedperson kan også sagtens være mere end blot én person, som fx et par til et bryllup. Det første step til at skrive en god festtale er at brainstorme over hovedpersonen. Du kan starte med at brainstorme over spændende, sjove, alvorlige eller skelsættelse episoder eller oplevelser, som du har delt med hovedpersonen. Du er her i et brainstorm-mood, hvor du ikke skal være selektiv med, hvad du skriver ned. Du skal blot skrive alt ned i stikord, som du kan komme i tanke om. Hvis du er tom for idéer, kan du vælge at kontakte fælles bekendte og høre, om de kan komme i tanke om noget. Det næste step i udformelsen af din tale er at tænke over, hvilke gode råd du vil give til talens hovedperson. Gode råd og erfaringer, som du mener vil være brugbart i hovedpersonens videre liv. Det kan være en god idé at bruge en snert af humor i denne del, så det bliver en løftet pegefinger.
Talens stil og budskab
Det næste vigtige step er, at du afgører, hvilken stil du ønsker at talen skal have. Ønsker du en alvorlig, rørende, sjov eller sarkastisk tale? En god tale har flere elementer, men du kan vælge at lægge hovedvægten på én af stilarterne. Derefter kan du tænke i, hvilket hovedbudskab du vil have ud i din tale. Vil du fx ønske et par tillykke med deres bryllup eller sige tak for et godt venskab. Når du har fundet dit budskab, skal du nu udvælge de historier, som du finder relevante, og bagefter bør du sætte dem i rækkefølge. Det kan eventuelt være i en kronologisk rækkefølge. Når du har sat dine historier i rækkefølge, kan du nu begynde at lave en skitse til talen. Du bør her vælge, om du ønsker at have talen i stikord og improvisere ud fra det, eller om du ønsker at skrive talen ordret ned og øve den igennem.
Sådan holder du talen
- Træk vejret: Husk at træk vejret dybt, når du holder din tale. Vi kender nemlig alle det, at vi trækker vejret ekstra stærkt, når vi skal stå foran en masse mennesker og bliver nervøse. Det vil ofte resultere i, at vi snakker alt for hurtigt, så folk måske ville kunne glippe nogle af vores pointer. Husk derfor at have fokus på at trække vejret helt ned i maven.
- Hav øjenkontakt: For at fange dit publikum er det vigtigt, at du holder øjenkontakt med både talens hovedperson, men også med resten af festens deltagere. Det giver en god følelse af nærhed og tilstedeværelse. Du kan selvfølgelig kigge ned i dit talepapir en gang imellem, så længe du ikke holder blikket fast ned i papiret.
- Hold naturlige pauser: En anden vigtig ting, når du holder din tale er at holde naturlige pauser, som nogen vil kalde kunstpauser. Det giver talen et godt flow, og det virker mere naturligt. Talen skal ikke bare pløjes igennem, men den skal være en oplevelse for talens hovedperson. Læg pauserne ind naturlige steder. Fx mellem to historier eller mellem afsnit i talen. Brug også pauserne til at mærke stemningen, og give publikum en lille tænkepause til at tænke over, det du netop har sagt. Det vil ligeledes være en hjælpemiddel til at undgå at tale for stærtk, så husk at noter ’pause’ i dit talepapir.
- Grib øjeblikket: Hvis du er god til at stå foran en masse mennesker og har mod på det, så er det altid en god idé at kunne freestyle en smule. Hvis en gæst kommenterer på noget, så inddrag det i din tale på en sjov måde. Eller hvis en gæst spilder, eller hvis hovedpersonen græder meget, så mærk stemningen og lav evt. en joke ud af det. Det er altså en god idé at kunne gøre sig en smule fri af sit talepapir, så det ikke bliver oplæsning.
Så nu er det bare om at komme i gang med at skrive din tale.
Læs også: Sjov underholdning til din fest
Og du kan leje festlokaler ved at følge nedenstående links:
Festlokaler i København
Festlokaler i Aalborg
Festlokaler i Århus
Festlokaler i Odense
Festlokaler i Valby
Du kan også se alle ledige lokaler til leje på Lokalebasen.