Læg det rigtige bryllupsbudget
Læg det rigtige bryllupsbudget
Et bryllupsbudget er ofte rigtig hårdt arbejde og sjældent noget man lægger på en enkelt eftermiddag, både fordi der er mange vigtige økonomiske poster at tage højde for.
Men også fordi et budget hurtigt kan skride, hvis man ikke planlægger tingene ordentligt fra starten.
Ofte er der langt flere poster i et bryllupsbudget, end man måske har kalkuleret med da man sagde ja til frieriet, men der er også en masse små poster, som hurtigt kan løbe op i store poster og udgifter.
I denne guide vil vi gerne hjælpe jer med at lægge det helt rigtige budget, både så i får et overblik over de mange udgifter der er i forbindelse med et bryllup.
Men også så i slipper for grimme overraskelser og uforudsete udgifter, der i sidste ende kan vælte jeres privatøkonomi.
Men lad os starte med at komme til sagen.
Læs også: Guide til at planlægge din fest
Hent vores bryllups budgetskabelon
Vi har i længere tid arbejdet på at lave en Excel skabelon I kan bruge til at planlægge budgettet til dit bryllup, så I fra starten af kan få det fulde overblik over de potentielle udgifter til brylluppet.
Så kan I planlægge det perfekte bryllup, til den rigtige pris.
Du behøver derfor ikke et bryllupsbudget eksempel, da du kan downloade det helt gratis herunder.
Du kan downloade skabelonen ved at klikke HER
Vi har forsøgt at gøre det så enkelt som muligt for dig at udfylde budgettet og i skabelonen vil I møde en masse grønne felter.
Sæt det overordnede budget
Det eneste I skal gøre, er at udfylde det beløb I har til rådighed til festen, hvorefter I kan udfylde de estimerede og faktiske udgifter for de givende poster. Herefter kan I se hvor mange penge I har brugt, når I begynder at udfylde budgettet, så I hele tiden ved hvor mange penge der er tilbage.
Udfyld budgettet
For hver del af budgettet, vil I kunne udfylde et estimat af hvad i forventer at bruge på den enkelte post, samt selvfølgelig også hvad i rent faktisk har brugt på den.
Dykker man ned i de enkelte poster, så sørg for at være realistisk i jeres estimat, så i ikke får grimme overraskelser. Der er måske afsat 10.000 kr. til en brudekjole, men enhver brud ved nok, at det hurtigt kan blive dyre end det, når man først har været ude og prøve en masse kjoler.
Få det fulde overblik
Når I har udfyldt de enkelte (faktiske udgifter) poster i budgettet, så får I et grafisk overblik over hvordan dine udgifter fordeler sig.
Der findes ingen facitliste for hvordan det perfekte bryllup er sat op og hvad der koster hvad, men I vil nok opleve at receptionen (især mad og drikke) vil udgøre en meget stor post i dit budget.
Vær derfor realistisk omkring udgifterne, så I ikke får en grim overraskelse, når regningen kommer, men så I til gengæld ved hvilke poster der er de store, der bærer udgifterne.
Før I går i gang
Inden I går i gang med dit bryllupsbudget, er det vigtigt at finde ud af hvor mange penge i har til rådighed til hele festen, fra udsendelse af invitationerne, til at bespise alle jeres gæster til festen.
Et almindeligt bryllupsbudget ligger ofte i omegnen af 50 – 100.000 kr. men det kommer selvfølgelig an på en lang række faktorer.
- Hvor mange gæster kommer der til brylluppet?
- Hvor skal brylluppet holdes?
- Skal der være live underholdning til festen?
- Skal ringene have diamanter i?
- Skal det blot være et simpelt bryllup?
Sørg derfor sammen, brud og gom, at afstemme forventningerne og finde kompromiser, der giver jer begge det perfekte bryllup.
Mange kvinder har planlagt, i deres tanker, hvordan deres bryllup siden de var 10 år gamle, så sørg for at få disse planer skrevet ned, så i kan finde den rigtige og ikke mindst en realistisk løsning, der passer til jeres ønsker og jeres budget.
Tilbage til toppen
Skal i låne penge?
Er økonomien lille, eller har I behov for tilskud til festen? Så er der mange muligheder for at gå ud og låne penge, igennem et forbrugslån.
Lån penge online
Der findes et hav af låne metoder online, hvor I kan låne penge hurtigt og simpelt. Her skal I dog være opmærksomme på det med småt. Hvor meget er renterne på tilbagebetalingen, hvor lang er løbetiden, samt om I har pengene til at betale tilbage.
Vil I have et godt tilbud på at låne penge? så kan i prøve låneberegneren hos Express Bank.
Gå i banken
Er et online lån ikke noget for jer? Så er det muligt at gå i banken og tage en snak om, hvad det vil koste jer at låne pengene, hvor lang tid det vil tage for jer at betale lånet tilbage.
I modsætning til online lån, er lån i banken ofte noget billigere og har nogle bedre betalingsbetingelser.
Snak med familien
I nogle kulturer er der tradition for at brudens forældre betaler for et bryllup, for at få giftet datteren væk til en god mand. I de fleste andre kulturer er det kutyme at man selv må betale det, det koster for brylluppet.
Er I ikke så heldige, at I kan få brylluppet betalt og mangler penge til det, så kan i snakke med jeres familie om mulighederne for at låne penge til festen. Fordelen ved at låne penge fra familie, er ofte at man sparer renterne, samt kan betale pengene tilbage i et mere acceptabelt tempo, der passer jer bedre.
Skal i bruge en bryllupsplanlægger?
Der er rigtig mange ting at tage stilling til ved et bryllup og det kan være hårdt arbejde at få alle detaljerne på plads, især hvis man er uerfaren med bryllupsplanlægningen, eller ikke har venner eller veninder der kan hjælpe.
En bryllupsplanlægger, eller Wedding Planner som det hedder på engelsk, er også noget man så skal have plads til i budgettet, da vedkomne skal have et honorar for sit arbejde.
Hvis du har et stort budget til dit bryllup, eller har begrænset tid til planlægningen, så kan det være en god idé at finde en bryllupsplanlægger, der kan hjælpe dig med planlægningen.
Fordelen ved en bryllupsplanlægger, er ligeledes at de har erfaringen og derfor måske kan skaffe nogle bedre priser på mad, lokaler eller andre aspekter af brylluppet.
Vil i spare penge på brylluppet?
Har i et stramt budget, eller måske ikke ønsker om at få et stort gloriøst bryllup, så kan der være mange penge at spare på brylluppet.
Det er fuldt forståeligt, hvis man ikke har 100.000 kr. til et stort bryllup, at man ønsker at spare nogle penge.
Her er en række ting I kan tage i betragtning for at skære ind til benet i jeres budget, så i kan spare nogle penge.
- Bliv viet på rådhuset
- Drop receptionen og hold en frokost for den nærmeste familie
- Spar blomster og underholdning væk
- Køb en ”almindelig” kage frem for en bryllupskage
- Spar penge på dyre ringe
- Spar på fotografering
- Spar på kjolen og gommens jakkesæt
Tilbage til toppen
De enkelte dele af budgettet
Som tidligere nævnt, så er et bryllupsbudget ikke blot noget man lægger på en eftermiddag, da I skal ud og finde tilbud på mange forskellige ting, der sammen skal holdes inden for det fastsatte budget.
Vi vil herunder gennemgå de forskellige aspekter af budgettet, så du kan få et bedre overblik over hvilke aspekter du skal tænke på.
Tøjet
Nu skal vi jo ikke tale nedsættende om gommens rolle i et bryllup, men vi ved jo nok alle, at et bryllup oftest er brudens dag og alle øjne er på bruden, hendes hår, make-up og ikke mindst brudekjolen.
Derfor er tøjet også en meget vigtig faktor at tage fat i.
En brudekjole kan købes i prislejer fra få tusinde kroner til mange hundrede tusinde kroner, hvis man går all in på en dyr designer kjole.
På trods af den store udgift en brudekjole kan være, så skal i huske også at prioritere gommens jakkesæt, så han ser pæn og elegant ud og komplimenterer bruden, både i kirken og på de efterfølgende billeder I skal have taget sammen.
Gaverne
Når i holder et bryllup, er det ikke kun jer der får gaver. Traditionen tro giver man gaver til hinanden, brud og gom imellem, en lille ting der skal symbolisere jeres forhold.
Ligeledes giver man en gave til sine brudepiger og forlover (Best Man) for at sige tak fordi de vil stå ved jeres side på den store dag.
Her er blot tale om endnu en lille symbolsk gave, der fortæller hvad de forskellige personer betyder for jer.
Denne gestus gives også ofte til forældrene, som en symbolsk tak for at man må gifte sig med deres søn / datter.
Musikken
Inden i sætter budgettet til musikken, så skal i beslutte hvilken type musik i ønsker der skal spilles. Der er overordnet 3 muligheder, som ofte bliver taget i brug.
- Et band der spiller musik til festen.
- En dj der spiller op til dans
- En iPad med Spotify eller lignende.
De 2 første løsninger med band eller DJ er selvfølgelig de dyreste løsninger, men giver også en fantastisk stemning.
Uanset om du vælger den første, anden eller tredje løsning, så skal du sørge for at der er udstyr til at musikken kan komme ud igennem højtalerne, så der ikke skal danses i stilhed.
Receptionen
Nu kommer vi til den største post i de fleste bryllupsbudgetter, nemlig receptionen, eller bryllupsfesten om man vil.
Her skal du tage højde for de essentielle ting som:
- Hvor skal festen holdes (Hjemme eller ude i byen?)
- Mad (Hvor mange retter og hvad skal der spises)
- Drikkevarer (Fri bar?)
- Bryllupskagen (Stor og glamourøs eller spandauere fra den lokale bager)
- Tjenere, og personale til festen (folk i kender eller professionelle?)
Læs også: Sådan vælger I jeres festmenu
Tilbage til toppen
Selskabslokalet
Du er ikke landet på selskabslokaler .dk uden at få en selvstændig sektion om valg af selskabslokalet.
Vi har skrevet en guide om valg af lokaler, som du kan læse herunder, men det du skal være mest opmærksom på en række ting der kan påvirke prisen, både i en opadgående og nedadgående retning.
Der er ingen tvivl om at prisen på lokalet er forskellig ved valg af et slot til bryllupsfesten, frem for det lokale forsamlingshus, men du skal også være opmærksom på om der skal købes mad og drikkevarer med i valget af lokale, eller om det er ok at tage det med selv / få en cater til at bringe maden til festen.
Vær også opmærksom på om der er de faciliteter i skal bruge, samt hvad det koster at få adgang til disse. Det kan være lydudstyr, sceneudstyr eller personale, hvor selskabslokalet skal have ekstra for at stille disse ting til rådighed.
Læs også: Guide til valg af lokaler
Dekorationerne
Når i har fundet det perfekte sted at holde jeres bryllup, så skal i til at tænke på hvordan der skal dekoreres, så jeres gæster får en god aften i flotte omgivelser.
Her skal i tænke på hvilken type service i skal bruge, skal der hænges noget dekorativt op, der sætter gæsterne i den rette stemning og hvad med på bordende, skal der stå lys, blomster eller andet, for at skabe den rigtige stemning.
Blomsterne
Blomster er uden tvivl også en stor del af ethvert bryllup, hvor der skal pyntes op i kirken eller hvor i skal vies, samt i selskabslokalet hvor i skal holde jeres bryllupsfest.
Nogle vælger at investere i en blomsterport hvor man kan tage billeder af brudeparret eller gæsterne.
Mange vælger også at sætte smukke blomsterdekorationer på bordene under receptionen, for at få naturen ind.
Fotografering
I vil helt sikkert gerne have en masse gode minder fra jeres store dag, hvor en fotograf er en større post i budgettet.
Mange fotografer koster gerne imellem 5 – og 10.000 kr. for forskellige løsninger, hvor der tages billeder af vielsen, brudeparret, gæsterne og receptionen
Sørg derfor for at få tilbud fra forskellige udbydere og vær sikker på at forventningsafstemme, så i får alle de vigtige ting på bordet, så i ved i får styr på hvad der tages billeder af, samt til hvilken pris.
Herunder kan du finde en anden artikel vi har skrevet om hvordan du kan planlægge dine minder inden festen, så i får styr på det inden festen starter, men også så i kan planlægge jeres minder og få nogle alternative billeder, der giver jer nogle fede oplevelser at se tilbage på.
Læs også: Planlæg minderne inden festen
Papirarbejdet
Papirarbejdet ved et bryllup er måske ikke den største post, men det er stadig en ting man skal have styr på, så man kan holde festen rigtigt.
Under papirarbejdet skal i bl.a. se på:
- Invitationer
- Takkekort
- En gæstebog måske
- Programmer og sange til festen
Læs også: Sådan inviterer I jeres gæster
Transport
Hvordan skal I komme frem og tilbage til kirken eller rådhuset og festen? Kan i nøjes med at køre selv, eller blive kørt af familie, eller ønsker i at bruge penge på at blive kørt i limousine?
I skal også tænke på transporten til jeres gæster, der skal transporteres til og fra festen, især hvis festen ligger langt fra kirken eller stedet I er blevet viet.
Det kan måske være i skal betale for en bus der skal transportere gæsterne, hvilket kan være en dyr post.
De andre udgifter
Sidst men ikke mindst, så er der en række mindre udgifter i skal tage højde for, hvor der kan være større eller mindre poster i det endelige regnskab.
I skal bl.a. tage højde for udgifter i forbindelse med:
- Kirken eller rådhuset
- Bryllupskoordinator, hvis I bruger sådan en
- Polterabend for bruden og gommen
- Salon aftaler
- Hotelværelser
Hvad med bryllupsrejsen?
I vores budget har vi ikke indlagt bryllupsrejsen, da denne typisk ikke er en del af selve brylluppet.
Men traditionen tro, tager de fleste nygifte par på en bryllupsrejse efter de er blevet gift, i et par uger, for at nyde livet og hinanden. Hvis der er råd til det, så er Maldiverne og Bali populære destinationer. Bali er den billigste løsning og kan gøres for cirka 9.000 kroner per person (se eksempel på en rejse). Alternativt kan man holde bryllupsrejse i Europa, hvor Italien fx er en oplagt destination.
I skal derfor tænke over hvor meget bryllupsrejsen skal koste, samt selvfølgelig være opmærksomme på dette når i sætter jeres budget, samt begynder at spare op til den store dag.
Tilbage til toppen
Vi har lavet flere budgetskabeloner du kan hente, hvis bryllupsbudgettet ikke lige er det du står og mangler. Du kan se de forskellige budgetter herunder:
Og du kan leje festlokaler ved at følge nedenstående links:
Festlokaler i København
Festlokaler i Aalborg
Festlokaler i Århus
Festlokaler i Odense
Festlokaler i Valby
Du kan også se alle ledige lokaler til leje på Lokalebasen.